piątek, 1 maja 2015

Olej arganowy kosmetyczny i spożywczy. Jaka jest różnica?

Istnieją dwa rodzaje oleju arganowego: kosmetyczny i spożywczy. Ten pierwszy jest bardziej znany, częściej używany zgodnie ze swym przeznaczeniem. Ten drugi trochę mniej, jednak powoli zyskuje na popularności. Jednym można się smarować a drugi dodawać do dań na zimno. Miłośnicy tego marokańskiego specyfiku często pytają się czym się różni jeden od drugiego.

Olej arganowy kosmetyczny i spożywczy. Jaka jest różnica?

Różnice zauważymy już na pierwszy rzut oka. Na butelce oryginalnego olejku z Maroka z pewnością znajdziesz napis po francusku:
  • Huile d’argan cosmétique - kosmetyczny
  • Huile d’argan alimentaire - spożywczy


Oba naturale oleje poznajemy po tym, że:

Kosmetyczny jest lżejszy, jaśniejszy, bardziej przejrzysty, ma kolor jasnożółty i łagodniejszy zapach.

Spożywczy jest gęstszy, jego barwa jest ciemniejsza, złotawa, może w nim wydzielać się osad. Pachnie bardziej intensywnie. Ma zapach i smak sezamu lub orzechów laskowych. Bo wiadomo, że do spożycia musi smakować.

Jednak główna różnica naznacza się w sposobie jego wytwarzania, a konkretnie na jednym z etapów produkcji.


Ziarna arganowe

Berberyjskie kobiety muszą rozbić bardzo twarde orzechy owocu arganowca, by wydobyć z nich pestki / ziarna. Z pestek tych będzie tłoczony olej. Podlegają one starannej selekcji na podstawie koloru i jakości. Idealny kolor to kość słoniowa lub beż. Pestki nie mogą być uszkodzone, bo najmniejsza rysa może spowodować utlenienie. Wyselekcjonowane wsypuje się do w czystych worków z materiału i wkłada do koszy. Trzyma w suchym i zacienionym miejscu nie dłużej niż miesiąc.


Ziarna arganowe w koszach

Teraz kobiety mogą podjąć decyzje jaki rodzaj oleju będą produkować, odpowiednio obchodząc się z pestkami.

Palenie pestek daje olej arganowy spożywczy

Olej arganowy jest biomasą, więc może podlegać paleniu. Pestki piecze się w tradycyjny sposób w glinianym lub aluminiowym naczyniu na ogniu z drwena opałowego. Stale mieszając drewnianą szpatulką. Proces ten jest podobny do domowego palenia surowych ziaren kawy.

W niektórych arganowych kooperatywach zapieka się pestki w metalowych beczkach kręconych nad ogniem za pomocą korby, by zwiększyć skuteczność. Kiedy ich kolor stanie się złoty, trzeba zdjąć z ognia. Zyskały już ten zapach jaki posiada olej arganowy spożywczy. Podczas palenia pestki tracą całą swoją wodę, więc olej z nich będzie bardzo czysty ale z mniejszą iloscią składników odżywczych niż kosmetyczny. Produkt traci część z nich na skutek wysokiej temperatury. Ale obok wartości odżywczej celem musi być dobry smak.

Tłoczenie na zimno daje olej arganowy kosmetyczny

W produkcji oleju na potrzeby kosmetyki nie ma etapu parzenia ziaren. Ma on zachować w sobie jak najwięcej cennch składników. Mielenie ziaren i tłoczenie wykonuje się ręcznie lub mechanicznie na zimno.

Olej kosmetyczny też można spożywać. W końcu im więcej wartości tym lepiej dla zdrowia. Jednak nie ma on już swego orzechowego smaku, dlatego niewiele osób decyduje się zastępować nim ten spożywczy.

Czy jest możliwe mieć i to i to, czyli olej bogaty w składniki odżywcze i witaminy a jednocześnie smaczny i aromatyczny?
Owszem. Olej spożywczy na pewno wszystkich swych wartości nie traci. Zawsze można zmieszać oba rodzaje oleju arganowego i zastosować np jako suplement diety, łyżeczka 3 razy dziennie. A na naszą urodę wpłynie pozytywnie od wewnątrz.

Możesz poczytać więcej o oleju arganowym, jego produkcji i właściwościach. Jeśli znasz język hiszpański polecam obszerną książkę "Aceite de argán. El oro de Marruecos" Lourdes Prat, Jessica Ramos. A jak po polsku to "Olej arganowy. Lecznicza moc marokańskiego złota." Dr Peter Schleicher, w której wszystko co musisz wiedzieć wypisane jest konkretnie, wyraźnie i od myślnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)

Insta Galeria