środa, 8 kwietnia 2015

Kropla olejku różanego

Olejki te są jedne z najdroższych i najbardziej cenionych. Nic dziwnego, gdyż mają niezwykle aromatyczne i skuteczne działanie dla zdrowia i urody. Olejek różany pochodzący z ekologicznych upraw róż jest obok olejku arganowego jednym z najczęściej przywożonych kosmetyków z Maroka. To także afrodyzjak oddziałujący na emocje. Już w wyobraźni czujemy jego piękny zapach.

Kropla olejku różanego

Chcąc kupić sobie olejek różany warto wiedzieć jakie są jego rodzaje, by potem nie być zaskoczonym. Może pochodzić on z kwiatów rosnących w różnych stronach świata, różnić się sposobem wytwarzania przez co składem chemicznym, właściwościami i zastosowaniem.

Główną ciekawostką dotyczącą olejku różanego jest jego czasochłonna produkcja związana z koniecznością zbioru dużych ilości róż. Aby wytworzyć w wyniku destylacji jeden litr potrzeba około 5 ton platków róż co daje mniej więcej 50 kwiatów. Tym spowodowana jest jego wysoka cena. Róże rosną na większości kontynentów, ale te na potrzeby olejków uprawiane są w konkretnych krajach na ekologicznych plantacjach.


Kropla olejku różanego

Ogólnie olejki różane można podzielić w zależności od tego, z jakich kwiatów, oraz z których ich części są i w jaki sposób są wytwarzane.

Olejki z płatków róż

Róża damasceńska - tzw róża z Damaszku, uprawiana w Maroku, Bułgarii, Rosji, Turcji, Pakistanie, Uzbekistanie, Iranie, Indiach, Chinach


Róża damasceńska

Róża stulistna - uprawiana także w Maroku oraz we Francji i w Egipcie


Róża stulistna

Sposoby wytwarzania

Róże są zbierane z plantacji wcześnie rano, przed świtem. Konieczna jest tu praca ręczna aby uniknąć uszkodzeń kwiatów i móc sortować według jakości. Jedna godz. pracy zbieracza daje około 1g olejku. Aby pozyskać olejek, świeże płatki róż tego samego dnia muszą być poddane jednemu z dwóch procesów:

Destylacja parą wodną. Klasycznie odbywa się to w dużym naczyniu z miedzi zwanym Alembikiem (z arabskiego "al-inbiq"). Do niego wlewa się wodę i wrzuca się płatki róż i doprowadza do wrzenia. Gotowanie musi trwać ponad godzinę. Odparowują składniki lotne wraz z wodą kiedy temp. jest niższa niż 100ºC. W kolbie będącej kondensatorem po schłodzeniu kołpakiem alembika tworzą się dwie frakcje: faza dolna - wodna i faza górna - organiczna, którą są pływające po powierzchni tej wody olejki. Zawartość kolby rozdziela się w rozdzielaczu - cylindrycznym naczyniu zakończonym nóżką z kranikiem. Obecnie w procesie tym biorą udział nowoczesne naczynia laboratoryjne.


Destylacja płatków róż - scena z filmu "Pachnidło"

Produktem ubocznym destylacji jest woda destylacyjna z niedużą ilością związków wonnych, czyli woda różana zwana także hydrolatem. Również używana w kosmetyce, głównie w krajach arabskich. W Azji popularna jest w kuchni. Obecnie rozpowszechniona na całym świecie, tak samo jak olejki.

Ekstrakcja rozpuszczalnikami lotnymi, zwana ługowaniem. Odbywa się w ekstraktorach bez ogrzewania. To wyodrębnienie (wypłukanie) z pożądanych składników surowca roślinnego metodą dyfuzji do cieczy za pomocą rozpuszczalników organicznych, rozpuszczających te związki chemiczne. Jako rozpuszczalniki stosuje się alkohol etylowy lub metylowy, aceton, eter naftowy, benzen, chloroform. Po zakończeniu ekstrakcji dokonuje się rozdziału. Odpompowuje się rozpuszczalnik z wyekstraktowanymi substancjami, a pozostałość odparowyje się strumieniami pary. Tu także powstaje faza wodna i faza organiczna, czyli roztwór substancji zapachowych. Rozpuszczalnik zostaje odparowany, początkowo pod ciśnieniem normalnym, a następnie – obniżonym. Pozostałość nosi nazwę konkret. Ma konsystencję masła i zawiera, poza olejkiem eterycznym, żywice i woski oraz barwniki. Woski usuwa się rozpuszczając konkret na gorąco w alkoholu. Po ochłodzeniu roztworu otrzymuje się woski w formie umożliwiającej odcedzenie. Z cieczy oddestylowuje się alkohol otrzymując tzw. absolut, czyli absolutny olejek eteryczny.

Olejki z platków róż te są koloru jasnoczerwonego lub jasnoróżowego. Są lekkie, delikatne,  niezbyt gęste, szybko się wchłaniają. Pachną niczym bukiet róż. Natomiast woda różana jest perzezroczysta i ma mniejszą woń tego pięknego zapachu niż olejek.

Olejki z pestek owoców róż

Dzika róża - uprawiana w Chile i Argentynie zwana Rosa Mosqueta


Dzika róża kwiaty

Sposób wytwarzania to tłoczenie na zimno z pestek dojrzałych owoców krzewu tej róży. Pestki jako surowiec roślinny są rozdrabniane poprzez krojenie lub mielenie. Nie podlega rafinowaniu.


Dzika róża owoce

Dlatego olejek z dzikiej róży jest zupełnie inny niż pozostałe. To dlatego, że surowcem są nasiona a nie płatki. Ma kolor bursztynowy. Jest gęstrzy, cięższy i bardziej tłusty. Co zaskakujące, nie pachnie różami, lecz olejem lub prażonymi orzechami i to bardzo intensywnie. Nie każdy ten zapach polubi, choć po regularnym stosowaniu można zmienić zdanie. Można go zmieszać z kilkoma kroplami olejku z płatków róż lub z wodą różaną.

Jednak wartości jakie kryje każda ich kropla są jednakowo niezbędne. Podczas produkcji olejków dba się o zachowanie ich najcenniejszych składników aktywnych. Warto je wypróbować te olejki na sobie. Oto ich skład oraz na co pomagają

Olejek z płatków róży damasceńskiej

Skład chemiczny: witamina C i witaminy z grupy B, karoten, cytronelol, geraniol, nerol, linalol, farnezol, pinen, limonen, oktany, eugenol, garbniki, glikozydy, alkohol fenyloetylowy, alkohole terpenowe, woski, substancje mineralne

Na co:
  • nawilża suchą i wrażliwą skórę cery i ciała dodając blasku
  • redukuje zaczerwienienia i popękane naczynka
  • stosowany pod oczy wygładza zmarszczki i redukuje oznaki zmęczenia
  • regeneracja tkanek i wspomaganie gojenia się ran
  • podczas masażu i łagodzi bóle
  • podczas kąpieli działa przeciwstresowo i przeciw napięciu, relaksuje
  • aromat różany działa jak afrodyzjak
  • zmiękcza włosy i wzmacnia ich końcówki
  • woda różana działa tonizująco ściągając naczynia włosowate skóry
Olejek z pestek owocu dzikiej róży

Skład chemiczny: duże ilości witaminy C, witamina A, mineraly, antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe (omega, 3 i 6, linolowy, linolenowy), flawonoidy, garbniki, galaktolipid (GOPO)

Na co:
  • opóźnia oznaki starzenia dzięki bogactwu antyoksydantów oraz witaminom A i C stymulując produkcję kolagenu, wymiatając wolne rodniki i wzmacniając działanie enzymów
  • redukuje zmarszczki mimiczne twarzy
  • zapobiega fotostarzeniu, czyli powstawaniu zmarszczek i przebarwień na skutek promieniowania UV
  • nawilża suchą skórę, gdyż witamina A tworzy barierę ochronną przed utratą wody
  • poprawia elastyczność skóry
  • eliminuje popękane naczynka
  • poprawia pigmentację skóry, rozjaśnia jej teksturę przez co jest skuteczny w walce z przebarwieniami
  • zmniejsza rozstępy
  • przyspiesza regenerację skóry osłabionej na skótek poparzeń czy zranień
  • redukuje blizny chirurgiczne
  • działa przeciwzapalnie dzięki galaktolipidowi
  • zmniejsza ból stawów, pleców podczas masaży
  • wzmacnia system odpornościowy zapobiegając stanom zapalnym
  • łagodzi bóle migrenowe i menstruacyjne
  • zapobiega chorobom serca
  • zapobiega powstawaniu nowotworów
  • podnosi poziom energii, zwiększa libido
  • uzupełnia niedobór witamin podczas stosowania go w celach spożywczych i leczniczych jako dodatek do przetworów owocowych i warzywnych oraz soków
Z mojej kosmetyczki: woda różana z płatków róż z Maroka i olejek z owoców dzikiej róży z Chile
Z mojej kosmetyczki: woda różana z płatków róż z Maroka
i olejek z owoców dzikiej róży z Chile
Najlepsze są do skóry suchej, wrażliwej i unaczynionej. Szczególnie polecane dla kobiet dojrzałych. Stosujemy je aplikując kilka kroplu na skórę, wmasowujemy i czekamy aż się wchłonie. Można także dodawać do innych kosmetyków pielęgnacyjnych lub mieszać z innymi olejkami np. arganowym czy migdałowym. Są idealne do masażu, który poprawia krążenie, rozgrzewa, działa przeciwbólowo i przeciwstresowo. Nie należy jednak bezpośredniu po użyciu wystawaić na słońce, gdyż olejki są swiatloczule.

Róża to symbol kobiecości a dzięki olejkom zarówno z płatków kwiatu jak i z pestek owoców możesz się poczuć naprawdę kobietą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Disqus - Kuskus, czyli Zapraszam na Feedback ;)

Insta Galeria